Regenwaterrecuperatie

Regenwaterrecuperatie

Besparen op drinkwater factuur en milieuheffing

Het is volledig gratis (als je het goed opvangt)

Er is ALTIJD regenwater

Te gebruiken voor: toilet doorspoelen, tuin besproeien, vloer dweilen, auto wassen, wasmachines draaien,...

Regenwater- recuperatie

De Rioolkrak vertelt je niks nieuws als we je zeggen dat het in België veel meer regent dan pakweg aan de Middellandse Zee.

Wij Belgen, willen het niet direct toegeven maar een regenbui maakt ons klimaat aangenaam draaglijk. De Rioolkrak ziet het nog positiever, wij zijn sterk voorstander dat je je regenwater gaat recupereren voor hergebruik. Wat zijn de voordelen, hoe ga je te werk en wat zegt de wetgeving?

Voordelen van regenwaterrecuperatie

Je zal aanzienlijk besparen op je drinkwater factuur en bijkomende milieuheffing. Voor een gezin van 4 personen, stijgt de besparing op jaarbasis gemakkelijk boven de 250 euro.

Je draagt je steentje bij tot de bescherming van waardevolle grondwaterreserves.

Regenwater is zoveel zachter dan leidingwater. Je zal besparen op de aankoop van wasmiddelen. Goed voor je portemonnee en het milieu.

Je valt nooit zonder regenwater: per jaar is er na verdamping zo’n 750 liter regenwater per m² beschikbaar.

Het is volledig gratis, je moet het alleen goed weten opvangen.

Waarvoor kan je regenwater gebruiken?

Regenwater kan je voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruiken: toilet doorspoelen, tuin besproeien, terras schuren, vloer dweilen, auto wassen, wasmachines draaien.

Regenwater is niet geschikt voor persoonlijke hygiëne, voor de afwas en voor te koken. De kwaliteit van het regenwater kan niet worden gegarandeerd en wordt natuurlijk ook niet gecontroleerd zoals voor leidingwater. Regenwater schommelt ook sterk met de seizoenen. 

Soorten regenwaterrecu-
​​​​​​​peratiesystemen (regenputten)

Om je snel wegwijs te maken in het grote aanbod, stelt De Rioolkrak ze schematisch even voor:

Soorten systemen

  • Gedwongen circulatie: het meest gebruikte systeem waarbij het reservoir (of de regenput) onder de gebruikerspunten ligt. Het water wordt toegevoerd door een pomp (gedwongen).

  • Natuurlijke circulatie: minder courant systeem waarbij het reservoir hoger wordt geplaatst dan de gebruikerspunten. Het water stroomt door de zwaartekracht naar beneden.

Werking in 2 fases

Recuperatie van het regenwater (met een voorfilter).

Distributie van het regenwater naar de gebruikerspunten (door middel van een pomp, aanzuigleiding en distributieleiding).

Subsidie voor een regenwaterput (hemelwaterput)

De Vlaamse overheid wil stimuleren dat hemelwater (regenwater) gebruikt wordt om toiletten door te spoelen, te poetsen, de wasmachine te laten draaien, … Daarom geven veel gemeenten een subsidie als je een regenwaterput installeert.

Of er in jouw gemeente een subsidie voor een regenwaterput bestaat, kan je opzoeken met de Premiezoeker. Vink achtereenvolgens aan: ‘energie en water besparen’, ‘water’, ‘hemelwaterput’.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor een subsidie van het Vlaamse Gewest, moet de hemelwaterput aan de voorwaarden voldoen van de verplichte installatie van een regenwaterput.

Het kan zijn dat de gemeente geen subsidie geeft als de installatie van een regenwatersysteem verplicht is om de bouwvergunning te krijgen.

Weet dat jouw gemeente nog bijkomende voorwaarden kan opleggen.

Procedure & bedrag

Neem contact op met de milieudienst of de technische dienst van jouw gemeente. Het subsidie bedrag verschilt van gemeente tot gemeente.

Nuttige links

Ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

De Rioolkrak ontstopt, ruimt, herstelt en vernieuwt je riolering

Snel, met vakmanschap en een opperbeste service.

CONTACTEER ONS