Als De Rioolkrak putten gaat ruimen bij particulieren en bedrijven, krijgen onze vakmannen regelmatig de vraag hoe je best een septische put onderhoudt.
Onderaan deze pagina lees je de 5 beste tips van De Rioolkrak en zijn vakmannen. Praktische tips voor het zelf onderhoud van je septische put. We geven je die gratis mee. Of straffer, je zal er nog flink geld mee uitsparen.
Graag gedaan. Nu, we begrijpen wel dat je onmogelijk zelf je put zal kunnen ruimen. Dus waarom kies je De Rioolkrak niet?
De Rioolkrak ruimt alle putten
Naast het ruimen van septische putten, kan je De Rioolkrak ook inschakelen voor het ruimen van:
Regenputten
Vetputten en bezinkputten
Carwashputten
Kruipkelders
Vijvers
Snel ter plaatse
De Rioolkrak heeft op haar hoofdkantoor in Schoten – Antwerpen, een uitmuntende planningsdienst die je gratis kan bellen voor een afspraak. De Rioolkrak bedient de hele regio Antwerpen.
Klanten, daar gaan we voor
Jij hoeft niks te doen, wij doen alles voor jou:
Hoogstaande service
Transparante en duidelijke afspraken
Kwaliteitsvolle en propere werken
Milieuvriendelijke aanpak*
(* het afval wordt naar erkende verwerkingsinstallaties afgevoerd)
De correcte prijs
De Rioolkrak heeft een verspreid netwerk aan vakmannen. Naast de snelle service, levert je dit direct een prijsvoordeel op want de verplaatsingsonkosten blijven beperkt.
Wil je weten wat we nog meer kunnen doen voor jou? Is het enkel de put die geruimd moet worden? Laat het ons weten. Bel het gratis telefoonnummer 0800 26 660 of stuur De Rioolkrak een bericht naar info@derioolkrak.be.
5 beste tips voor zelf onderhouden van je septische put
Controleer zelf 1x per jaar
Vermijd instroom van regenwater want dit vermindert sterk het verwerkingsrendement van de put.
Verwijder ingroeiende boomwortels.
Controleer of de stabiliteit van de tank verzekerd is.
Gebruik de septische put enkel waarvoor ze dient
Het biologisch afbraakproces dat zich afspeelt in de put, heeft als eerste functie om fecaliën af te breken en te reinigen. Het mag niet de bedoeling zijn dat je je toilet gaat gebruiken om andere dingen te gaan dumpen zoals:
Vochtige doekjes
Vetten
Oliën
Maandverband
Pesticiden
Verven, …
Wat ook ontzettend belastend kan zijn voor de septische put en absoluut te vermijden is, zijn gemalen etensresten (Amerikaanse malers of molens).
Gebruik van ontstoppingsmiddelen
Sterke ontstoppingsmiddelen
Deze worden gebruikt om rioleringen te ontstoppen. Hou er rekening mee dat ze ernstige schade kunnen toebrengen aan je leidingen en de tank. Ook verhinderen zij het biologisch afbraakproces in de put.
Organische ontstoppingsmiddelen
Denk aan ontstoppingsmiddelen op basis van chloor. Ze hebben als voordeel dat ze vuil afscheiden en oliën en vetten afbreken. De keerzijde is dat het grondwater ernstig vervuild kan worden. En opnieuw, micro-organismen in de septische tank worden vernietigd waardoor het afbraakproces in gedrang komt.
Biologische ontstoppingsmiddelen
Waarom biologisch? Het zijn meestal mengsels op basis van bacteriën, enzymen en actieve stoffen. Gezonder voor het milieu maar geeft weinig invloed op het versnellen van het afbraakproces.
Om de hoeveel tijd ruim je een put?
Dit hangt volledig af van het aantal personen die van de put gebruik maken en natuurlijk de grootte. Voor een gezin van 4 met een put van 3.500 m³, zal het om de 2 jaar zijn. Is de put 6.000 m³, dan hoef je die maar om de 4 jaar te ruimen.
Laat tijdig je put ruimen
De vijfde en laatste tip die De Rioolkrak graag met je meegeeft is ook de belangrijkste. Als je je put tijdig laat ruimen, vermijd je onnodige kosten als gevolg van verstoppingen, geurhinder, overlopen, barsten,… Noteer telkens de datum van wanneer de laatste ruiming plaats vond.
Succes!